Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δίαιτα Πάνω Από Τα 50

Δίαιτα για 50άρηδες. Υπάρχει ιδιαιτερότητα;

Πολλοί/ες  αναγνώστες/στριες αυτού του blog μας ρωτούν κάτι που είναι σημαντικό και σήμερα θα προσπαθήσω να σας κατευθύνω σωστά στο συγκεκριμένο θέμα.
Άντρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από  50 χρόνων που ενδιαφέρονται  να χάσουν  τα περιττά κιλά τους,  έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται  αν μπορούν  να ακολουθήσουν  τις ίδιες μεθόδους και δίαιτες που ακολουθούν άνθρωποι νεώτεροι από αυτούς.  
Και μόνο το ότι το σώμα ενός 50ντάρη δεν είναι το ίδιο που ήταν πριν από 30 χρόνια, αυτό μας δείχνει ότι θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της δίαιτας.
Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ένας 50άρης; Ποιες μέθοδοι θα μπορέσουν να σας χαρίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Παρακάτω θα σας αναφέρω αυτά που πρέπει να ξέρετε για να χάσετε εύκολα τα περιττά κιλά σας αν είστε πάνω από 50 ετών.

Αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων

Το πρώτο-πρώτο πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα θέλετε να κάνετε είναι να μειώσετε αρκετά την πρόσληψη θερμίδων. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία μας.
Ενώ αυτό είναι αλήθεια, ο λόγος της επιβράδυνσης δεν είναι μόνο η ηλικία.
Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ο μεταβολισμός σας έχει μειωθεί καθώς μεγαλώνετε είναι επειδή έχετε χάσει άπαχο μυϊκό ιστό. Εάν είστε κάποιος που τα τελευταία 20 χρόνια είστε αρκετά δραστήριος, τότε πιθανόν δεν χρειάζεται να καταφύγετε στην μείωση πρόσληψης θερμίδων, καθώς θα έχετε περισσότερο άπαχο μυϊκό ιστό.
Όμως αν δεν εξασκείστε όσο χρειάζεται, είναι απαραίτητο να προσέξετε πόσες θερμίδες προσλαμβάνετε κάθε μέρα. Μια ικανοποιητική ποσότητα θερμίδων που θα προσλαμβάνετε κάθε μέρα είναι περίπου 10-11 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους.
Σε αυτήν την ηλικία είναι φυσιολογικό να μην είστε το ίδιο δραστήριοι όσο ήσασταν πριν από 20 χρόνια οπότε δεν καίτε και την ίδια ποσότητα θερμίδων.

Απαραίτητες ουσίες

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες είναι οι ουσίες που πρέπει να προσλαμβάνετε ανελλιπώς. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι πρέπει να παίρνουν αρκετό ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Έτσι θα φροντίσετε να έχετε γερά οστά και να διατηρείτε υψηλά επίπεδα ενέργειας.
Επίσης, όποια δίαιτα κι αν ακολουθήσετε, πρέπει να φροντίσετε να καταναλώνετε αρκετά νωπά φρούτα και λαχανικά γιατί βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από αρκετές από τις κοινές ασθένειες που είναι διαδεδομένες σήμερα.

Πρωτεΐνη

Η πιο σημαντική ουσία που την άφησα τελευταία και που πρέπει να υπάρχει πάντα στην διατροφή σας είναι η πρωτεΐνη. Πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν παίρνουν αρκετή ολική πρωτεΐνη, και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα.
Επιπλέον, από τη στιγμή που δεν είστε τόσο δραστήριος όσο ήσασταν πριν από κάποια χρόνια, η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης θα σας βοηθήσει ώστε να μην χάσετε περισσότερο άπαχο μυϊκό ιστό, κι έτσι ο μεταβολισμός σας θα κρατηθεί σε ψηλότερα επίπεδα.
Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας πολλά γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιέχουν πρωτεΐνες, ιδίως, όπως ελληνικό γιαούρτι, άπαχο γάλα, και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage. Εκτός από την πρωτεΐνη, περιέχουν και αρκετό ασβέστιο που σας είναι απαραίτητο.
Αυτά είναι απαραίτητο να τα γνωρίζετε όσοι είστε πάνω από 50 ετών και θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου